Filet z kurczaka z pieczarkami w śmietanie
Szybkie, smaczne danie, do przygotowania w pół godziny.
Składniki:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 cebula średniej wielkości
2 niewielkie marchewki
6-7 sporych pieczarek
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
200 g. śmietany do zup i sosów (18%)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety kroję na spore kawałki, oprószam mięso solą, pieprzem oraz mąką. Rozgrzewam olej na patelni, smażę mięso na rumiano z obu stron. Cebulę kroję w kostkę, dorzucam do mięsa, przykrywam patelnię, smażę 3-4 minuty. Obrane marchewki kroję w cienkie plasterki. Dorzucam na patelnię, przykrywam. Smażę na małym ogniu 5 minut, mieszając w międzyczasie. Pieczarki kroję na pół i potem w plasterki, dokładam na patelnię, oprószam wszystko solą i pod pokrywką, na małym ogniu smażę ok. 10 minut. Wykładam do mięsa z warzywami całą śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszam i podgrzewam uważając, żeby nie zagotować śmietany - dosłownie przez minutę. Wyłączam ogień, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 cebula średniej wielkości
2 niewielkie marchewki
6-7 sporych pieczarek
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
200 g. śmietany do zup i sosów (18%)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety kroję na spore kawałki, oprószam mięso solą, pieprzem oraz mąką. Rozgrzewam olej na patelni, smażę mięso na rumiano z obu stron. Cebulę kroję w kostkę, dorzucam do mięsa, przykrywam patelnię, smażę 3-4 minuty. Obrane marchewki kroję w cienkie plasterki. Dorzucam na patelnię, przykrywam. Smażę na małym ogniu 5 minut, mieszając w międzyczasie. Pieczarki kroję na pół i potem w plasterki, dokładam na patelnię, oprószam wszystko solą i pod pokrywką, na małym ogniu smażę ok. 10 minut. Wykładam do mięsa z warzywami całą śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszam i podgrzewam uważając, żeby nie zagotować śmietany - dosłownie przez minutę. Wyłączam ogień, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz