Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i czerwoną soczewicą
Połączenie smaków, które lubię, czyli pomidorów i mięsa mielonego, z dodatkiem warzyw i soczewicy. Do tego świeży lubczyk, który ubóstwiam. Pożywna, gęsta zimowa zupa.
Składniki:
500 g. mielonej łopatki wieprzowej
2 litry wody
kilka ziaren ziela angielskiego
2,3 liście laurowe
1 pietruszka
2 niewielkie ziemniaki
1 duża cebula
2 spore ząbki czosnku
100 g. czerwonej soczewicy
400 g. pomidorów krojonych (użyłam gotowych, z kartonika)
150 g. passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego)
kilka gałązek świeżego lubczyku lub duża szczypta suszonego
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wodę wlewam do garnka, dorzucam ziele angielskie i liście laurowe. Obraną pietruszkę i ziemniaki kroję w drobną kostkę, wrzucam do wody. Lekko całość solę i gotuję ok. 10 minut (od zagotowania). Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam pokrojoną drobno cebulę - do zeszklenia. Cebulę przekładam do garnka z gotującą się zupą. Na patelnię wykładam mięso mielone, podsmażam aż się lekko zarumieni, wtedy dodaję do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, i jeszcze chwilkę podsmażam. Następnie całą zawartość patelni razem z tłuszczem przekładam do zupy. Wrzucam czerwoną soczewicę, gotuję razem 5 minut. Dodaję passatę pomidorową i krojone pomidory, wstępnie doprawiam całość. Gotuję 20-25 minut. Przed końcem gotowania dokładam gałązki lubczyku. Ostatecznie doprawiam solą i pieprzem. Zupę można też podprawić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz