Pikantny gulasz z indyka z pieczarkami
Pyszny, lekko pikantny, rozgrzewający gulasz z indyka, z dużą ilością pieczarek.
Składniki:
0,5 kg mięsa z indyka
sól, pieprz, suszony lubczyk
0,5 kg pieczarek
2 niewielkie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili (bez pestek)
1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
ok. 1 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielką kostkę, oprószam je mąką i przyprawami (u mnie sól ziołowa), po czym smażę na rumiano na dość mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroję w kostkę obie cebule, i gdy mięso się podsmaży, zsuwam je na jedną stronę patelni - w wolne miejsce wrzucam cebulę. Smażę razem ok. 5 minut. Pieczarki myję i kroję na pół, a potem na plasterki. Dorzucam je na patelnię i dalej smażę razem na dość mocnym ogniu - mieszając, ok. 10 minut. Dodaję posiekany czosnek, słodką mieloną paprykę i posiekaną papryczkę chili, dolewam wodę, duszę 15-20 minut (do miękkości mięsa). Na koniec dodaję posiekaną kolendrę z pietruszką, doprawiam ostatecznie do smaku.
Składniki:
0,5 kg mięsa z indyka
sól, pieprz, suszony lubczyk
0,5 kg pieczarek
2 niewielkie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili (bez pestek)
1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
ok. 1 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielką kostkę, oprószam je mąką i przyprawami (u mnie sól ziołowa), po czym smażę na rumiano na dość mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroję w kostkę obie cebule, i gdy mięso się podsmaży, zsuwam je na jedną stronę patelni - w wolne miejsce wrzucam cebulę. Smażę razem ok. 5 minut. Pieczarki myję i kroję na pół, a potem na plasterki. Dorzucam je na patelnię i dalej smażę razem na dość mocnym ogniu - mieszając, ok. 10 minut. Dodaję posiekany czosnek, słodką mieloną paprykę i posiekaną papryczkę chili, dolewam wodę, duszę 15-20 minut (do miękkości mięsa). Na koniec dodaję posiekaną kolendrę z pietruszką, doprawiam ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz