Kasza bulgur na zielono (z kalarepą, cukinią i szpinakiem)
Bardzo smaczna kasza, lekko maślana w smaku, z pysznymi warzywami - może być obiadem sama w sobie, może być dodatkiem do niego.
100 g. kaszy bulgur
1 średniej wielkości cukinia
1 średniej wielkości kalarepa
2 niewielkie cebule
1 ząbek czosnku
2 garści świeżych liści szpinaku (ok. 50-60 g)
50 g. tartego żółtego sera (u mnie mozzarella)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka zimnego masła
Przygotowanie:
Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu, skracając czas o ok. 3 minuty, by pozostała jędrna (w lekko osolonej wodzie). W tym samym czasie, gdy kasza się gotuje po kolei: podsmażam na oleju do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do podsmażonej cebuli dorzucam równie drobno pokrojoną kalarepę - przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę razem ok. 5 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką), podsmażam kolejne 5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście szpinaku i masło, przykrywam i na małym ogniu smażę 2-3 minuty. Dodaję odsączoną, gorącą kaszę, mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję starty ser, mieszam do jego rozpuszczenia, od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz