Kotlety z brokuła, jajka i kukurydzy
Poniżej pokazuję Ci krok po kroku, jak przygotować takie pyszne kotlety bez mięsa. Powstały z tego, co znalazłam dziś w lodówce. I często właśnie takie dania są najlepsze!
Składniki:
1 średni brokuł
240 g. kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu)
3 jajka, ugotowane na twardo
1 średniej wielkości cebula
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 pełna łyżka bułki tartej
do smaku sól i pieprz
dodatkowo:
1-2 łyżki mąki pszennej do panierowania
1-2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuł zalewam w garnku wrzątkiem, wsypuję pół łyżeczki soli i gotuję pod przykryciem 8-10 minut.
1 średni brokuł
240 g. kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu)
3 jajka, ugotowane na twardo
1 średniej wielkości cebula
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 pełna łyżka bułki tartej
do smaku sól i pieprz
dodatkowo:
1-2 łyżki mąki pszennej do panierowania
1-2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuł zalewam w garnku wrzątkiem, wsypuję pół łyżeczki soli i gotuję pod przykryciem 8-10 minut.
Odcedzam i odkładam do przestygnięcia.
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju. Kukurydzę po dokładnym odsączeniu przekładam do miski, dodaję podsmażoną cebulę, drobno pokrojone jajka (ugotowane na twardo) oraz posiekany brokuł (bez grubych części, w większości tylko różyczki).
Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrabiam, najlepiej dłonią.
Do masy dodaję po łyżce mąki i bułki tartej, jeszcze raz dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości małej mandarynki, ściskając każdą w dłoniach.
Masa jest delikatna, ale da się formować.
Każdą kulkę delikatnie obtaczam w mące, ponownie lekko ściskam w dłoniach, po czym panieruję w rozbełtanym jajku i w bułce tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz