Szukaj na blogu

Kotlety z brokuła, jajka i kukurydzy

Poniżej pokazuję Ci krok po kroku, jak przygotować takie pyszne kotlety bez mięsa. Powstały z tego, co znalazłam dziś w lodówce. I często właśnie takie dania są najlepsze!




Składniki:
1 średni brokuł
240 g. kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu)
3 jajka, ugotowane na twardo
1 średniej wielkości cebula
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 pełna łyżka bułki tartej 
do smaku sól i pieprz
dodatkowo:
1-2 łyżki mąki pszennej do panierowania
1-2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuł zalewam w garnku wrzątkiem, wsypuję pół łyżeczki soli i gotuję pod przykryciem 8-10 minut. 
Odcedzam i odkładam do przestygnięcia. 
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju. Kukurydzę po dokładnym odsączeniu przekładam do miski, dodaję podsmażoną cebulę, drobno pokrojone jajka (ugotowane na twardo) oraz posiekany brokuł (bez grubych części, w większości tylko różyczki). 
Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrabiam, najlepiej dłonią. 
Do masy dodaję po łyżce mąki i bułki tartej, jeszcze raz dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości małej mandarynki, ściskając każdą w dłoniach. 
Masa jest delikatna, ale da się formować. 
Każdą kulkę delikatnie obtaczam w mące, ponownie lekko ściskam w dłoniach, po czym panieruję w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. 
Smażę na średnio rozgrzanym oleju (nie trzeba go zbyt wiele) na złoto z obu stron; można delikatnie dosmażyć boki.


                               

                              

                              

                              

                              






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger