Kotlety z jajek i zielonego groszku
Kotlety są bardzo smaczne, delikatne, mięciutkie, tylko skorupka z panierką jest chrupiąca. Polecam na bezmięsny obiad.
Składniki na 6 kotletów:
3 duże jajka, ugotowane na twardo
1 puszka zielonego groszku (po odsączeniu ok. 200 g.)
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej papryczki chili (bez pestek)
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 surowe jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane jajka ścieram na tarce z grubymi oczkami. Dobrze odsączony groszek z grubsza duszę widelcem. Drobno kroję cebule i podsmażam je na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Wszystkie składniki kotletów przekładam do miski i dokładnie mieszam, a potem doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę dzielę na 6 części i formuję kotlety. Każdy panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Składniki na 6 kotletów:
3 duże jajka, ugotowane na twardo
1 puszka zielonego groszku (po odsączeniu ok. 200 g.)
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej papryczki chili (bez pestek)
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 surowe jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane jajka ścieram na tarce z grubymi oczkami. Dobrze odsączony groszek z grubsza duszę widelcem. Drobno kroję cebule i podsmażam je na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Wszystkie składniki kotletów przekładam do miski i dokładnie mieszam, a potem doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę dzielę na 6 części i formuję kotlety. Każdy panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz