Szukaj na blogu

Boczniaki z cebulką w śmietance

Chyba najprostszy sposób na przygotowanie tych grzybów - tak jak grzyby leśne, podduszone ze sporą ilością cebuli, z dodatkiem słodkiej śmietanki i masła. Bardzo dobry dodatek do obiadu.



Składniki na 2 porcje:
250 g. boczników
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki oleju
100 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
1 łyżka zimnego masła
do smaku: sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w piórka, a umyte dokładnie grzyby w paseczki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam nań cebulę - odrobinę ją solę. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu 5 minut, do zeszklenia i lekkiego zarumienienia. Dorzucam pokrojone boczniaki, mieszam, smażę na małym ogniu, dalej pod przykryciem, ok. 10 minut. Kilka razy mieszam, uważając żeby nic nie przypalić. Dolewam śmietankę, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, duszę 5 minut. Na koniec dodaję zimne masło i mieszam aż się rozpuści. Podaję na gorąco, z posiekaną natką pietruszki.


                             

                             




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger