Rolada z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Wymyśliłam ją sobie wczoraj wieczorem jako dzisiejszy obiad, a przy okazji zużyłam to i owo zalegające w lodówce. Czyli standardowe moje gotowanie - patrzę co mam, i z tego coś powstaje.
Rolada, przyznasz, jest dość nietypowa, prawda? Zewnętrzną część stanowią liście sałaty rzymskiej, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają jako opakowanie. Wnętrze jest bardzo delikatne i serowe, z dodatkiem szpinaku i trochę podkręcających smak suszonych pomidorów. Naprawdę fajna rzecz!
Myślę też, że można sobie trochę ułatwić zadanie zwijania rolady - pod liśćmi sałaty można najpierw rozłożyć cienkie plastry boczku. Po upieczeniu będzie bardziej rumiana i zwarta, tyle że mięsna :)
Podaję składniki na sycący obiad dla 2 osób.
Składniki:
1 (duża) główka sałaty rzymskiej (12-15 liści)
250 g. sera typu ricotta
200 g. liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła
50 g. kaszy kuskus (suchej)
suszone pomidory w oleju - 10-12 sztuk
ok. 50 g. tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
tarta mozzarella
Przygotowanie:
Rozgrzewam patelnię - bez tłuszczu. Ostrożnie odrywam po kolei liście z sałaty, i układam płasko na dnie patelni, przyciskając drewnianą łopatką podgrzewam przez 3-4 minuty - muszą zwiotczeć i zrobić się miękkie. Odkładam liście na talerz, przykrywam drugim i odstawiam do przestudzenia.
Na patelnię wrzucam masło i liście szpinaku, odrobinę wszystko solę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażę 5 minut, mieszając. Gotowy szpinak odkładam do przestudzenia.
Kaszę wsypuję do miseczki. Zalewam ją taką ilością wrzącej wody, by ta sięgała pół centymetra nad kaszę. Przykrywam miseczkę i odstawiam na 5 minut, by kasza napęczniała.
Do miski przekładam ricottę, przestudzony szpinak, kaszę, ser mozzarella i drobno posiekane 3-4 suszone pomidory. Dokładnie mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na blacie kuchennym rozkładam prostokąt folii spożywczej. Na niej układam wcześniej przygotowane liście sałaty. Rozkładam je płasko, układając by zachodziły jeden na drugi i by utworzyły jednolity prostokąt. Na liście sałaty wykładam masę serowo - szpinakową, a na jej środek wzdłuż - pozostałe suszone pomidory.Pomagając sobie folią spożywczą ściśle zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku prostokąta). Dodatkowo roladę zabezpieczam ściśle folią aluminiową i schładzam w lodówce minimum godzinę (u mnie całą noc).
Dno naczynia do pieczenia wykładam papierem, ostrożnie przekładam roladę zwinięciem do dołu (oczywiście zdejmuję obie folie). Całą roladę smarują rozmąconym jajkiem, posypuję bułką tartą i startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra- dół, środkowy poziom) na ok. 30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg lub funkcję grilla, by rolada się zarumieniła. Podaję na gorąco. Do krojenia potrzebny jest nóż z ząbkami.
Rolada, przyznasz, jest dość nietypowa, prawda? Zewnętrzną część stanowią liście sałaty rzymskiej, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają jako opakowanie. Wnętrze jest bardzo delikatne i serowe, z dodatkiem szpinaku i trochę podkręcających smak suszonych pomidorów. Naprawdę fajna rzecz!
Myślę też, że można sobie trochę ułatwić zadanie zwijania rolady - pod liśćmi sałaty można najpierw rozłożyć cienkie plastry boczku. Po upieczeniu będzie bardziej rumiana i zwarta, tyle że mięsna :)
Podaję składniki na sycący obiad dla 2 osób.
Składniki:
1 (duża) główka sałaty rzymskiej (12-15 liści)
250 g. sera typu ricotta
200 g. liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła
50 g. kaszy kuskus (suchej)
suszone pomidory w oleju - 10-12 sztuk
ok. 50 g. tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
tarta mozzarella
Przygotowanie:
Rozgrzewam patelnię - bez tłuszczu. Ostrożnie odrywam po kolei liście z sałaty, i układam płasko na dnie patelni, przyciskając drewnianą łopatką podgrzewam przez 3-4 minuty - muszą zwiotczeć i zrobić się miękkie. Odkładam liście na talerz, przykrywam drugim i odstawiam do przestudzenia.
Na patelnię wrzucam masło i liście szpinaku, odrobinę wszystko solę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażę 5 minut, mieszając. Gotowy szpinak odkładam do przestudzenia.
Kaszę wsypuję do miseczki. Zalewam ją taką ilością wrzącej wody, by ta sięgała pół centymetra nad kaszę. Przykrywam miseczkę i odstawiam na 5 minut, by kasza napęczniała.
Do miski przekładam ricottę, przestudzony szpinak, kaszę, ser mozzarella i drobno posiekane 3-4 suszone pomidory. Dokładnie mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na blacie kuchennym rozkładam prostokąt folii spożywczej. Na niej układam wcześniej przygotowane liście sałaty. Rozkładam je płasko, układając by zachodziły jeden na drugi i by utworzyły jednolity prostokąt. Na liście sałaty wykładam masę serowo - szpinakową, a na jej środek wzdłuż - pozostałe suszone pomidory.Pomagając sobie folią spożywczą ściśle zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku prostokąta). Dodatkowo roladę zabezpieczam ściśle folią aluminiową i schładzam w lodówce minimum godzinę (u mnie całą noc).
Dno naczynia do pieczenia wykładam papierem, ostrożnie przekładam roladę zwinięciem do dołu (oczywiście zdejmuję obie folie). Całą roladę smarują rozmąconym jajkiem, posypuję bułką tartą i startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra- dół, środkowy poziom) na ok. 30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg lub funkcję grilla, by rolada się zarumieniła. Podaję na gorąco. Do krojenia potrzebny jest nóż z ząbkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz