Szukaj na blogu

Surówki idealne na zimę - 7 propozycji

W moim domu surówki, niezależnie od pory roku, są dopełnieniem obiadu, i staram się robić je jak najczęściej. Jednak zimą to szczególnie ważne, bo jedząc je pomagamy naszych organizmom w ciężkich bojach o brak przeziębień i grypy.

Poniżej zebrałam kilka pomysłów na "zimowe surówki". Tak je nazwę, bo w ich składzie są warzywa idealne do wzmocnienia odporności.

Por, cebula, czosnek, szczypiorek - wszystkie należą do jednej rodziny liliowatych. Wszystkie zawierają związki siatki, odpowiedzialne za mocny, wyrazisty i ostry smak, ale jednocześnie z silnymi właściwościami leczniczymi. Warzywa te wzmacniają nasz układ immunologiczny, mają działanie antybakteryjne i przeciw pasożytnicze, i bardzo, ale to bardzo są wskazane własnie w okresie jesiennym i zimowym.

Rzepa - również charakterystyczna w smaku, lekko ostra, wprost doskonale nadaje się na surówki! Zawsze łagodzę jej smak, dodając do surówki słodkie jabłko czy marchew; pamiętajmy też że doskonale poradzi sobie z tym problemem dodatek jogurtu naturalnego.
O rzepie można powiedzieć mnóstwo dobrego, bo to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera też fitonacydy, związki podobne do antybiotyków, hamujące rozwój chorób.

Rzodkiew, rzodkiewka, chrzan - należące do kapustowatych, oczywiście też charakterystycznie ostre i wyraziste w smaku. Białą rzodkiew zimą wprost uwielbiam. To prawdziwe bogactwo witaminy C  - bardzo pożądanej, gdy walczymy z przeziębieniami. Wiedzieliście, że pomaga na suchość skóry? to też mój zimowy problem.

Po kliknięciu na nazwę zostaniesz przeniesiona/ny na stronę z przepisem.

Surówka z czerwonej kapusty z szalotką i czosnkiem















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger