Szukaj na blogu

Indyk z warzywami (wszystko gotowane na parze)

Wszystko co jest na tym talerzu, z wyjątkiem jogurtowego sosu z oliwą truflową, ugotowałam na parze. Warzywa, mięso, szpinak i pieczarki. Pełnowartościowy, dietetyczny obiad gotowy w niecałą godzinę.




Składniki:
2 polędwiczki z indyka (filet z piersi indyka) , ok. 200-220 g. każda
4-5 pieczarek, pokrojonych w grube plastry
1 mała cebula
1 średniej wielkości cukinia
pół czerwonej papryczki chili
garść świeżych liści szpinaku
świeże:  natka pietruszki i koperek
sól i pieprz (u mnie sól ziołowa)
Przygotowanie:
Polędwiczki oczyszczam z białych błonek, po czym ostrym nożem nacinam gęsto na głębokość kilku milimetrów. Oprószam nacięte mięso solą i pieprzem (solą ziołową lub dowolną ulubioną mieszanką przypraw). Umyte warzywa kroję: cebulę i cukinię w plasterki, papryczkę dowolnie. Myję szpinak. 
Używam 2 poziomów naczyń do gotowania na parze: w pierwszym na dnie układam plastry cukinii, oprószam je przyprawami, a na nich kładę polędwiczki. Na mięsie układam gałązki ziół i posiekaną papryczkę. W drugim naczyniu układam warzywa (również lekko oprószone przyprawami) - na dnie w połowie naczynia cukinię, cebulę i szpinak, w drugiej pieczarki. Wszystko gotuję na parze 35-40 minut. Podaję na gorąco,np. z sosem jogurtowym z warzywami i oliwą truflową.


                        

                          

                           

                           




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger