Szukaj na blogu

Pstrąg łososiowy duszony na sałacie rzymskiej

Ryba z patelni, z pyszną sałatą w śmietanie. Łatwa do zrobienia i bardzo smaczna.



Składniki na 2 osoby:
2 kawałki pstrąga łososiowego (u mnie filety ze skórą o wadze trochę ponad 450 g. łącznie)
1 sałata rzymska
2 szalotki
1 duży ząbek czosnku
kawałek czerwonej papryczki chili
posiekany koperek
3-4 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła 
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzewam na patelni olej z masłem. 
Rybę oprószam z obu stron solą i pieprzem (lub solą ziołową), szybko obsmażam z obu stron zaczynając od strony ze skórą. 
Zdejmuję rybę z patelni, a na pozostał tłuszcz wrzucam pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę oraz posiekaną sałatę. 
Odrobinę je solę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszam. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę 3-5 minut. 
Dodaję śmietanę i posiekaną papryczkę chili (ilość wg uznania), mieszam, na sałacie układam podsmażoną rybę. 
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut. 
Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem. 
Można pod koniec duszenia dodać jeszcze trochę masła - zimnego, co spowoduje, że sos stanie się bardziej emulsyjny.

                           

                           




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger