Pstrąg łososiowy duszony na sałacie rzymskiej
Obiecałam mojej kochanej facebookowej grupie Obiad do 30 minut (zapraszamy), że dołączę do naszej zabawy - zadania, czyli przygotowania dania z ryby. Wczoraj były gotowane na parze, lekkie i delikatne klopsiki brokułowe z szalotką i łososiem, dziś ryba z patelni, z pyszną sałatą w śmietanie. Oba dania bardzo smaczne :)
Składniki na 2 osoby:
2 kawałki pstrąga łososiowego (u mnie filety ze skórą o wadze trochę ponad 450 g. łącznie)
1 sałata rzymska
2 szalotki
1 duży ząbek czosnku
kawałek czerwonej papryczki chili
posiekany koperek
3-4 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzewam na patelni olej z masłem. Rybę oprószam z obu stron solą i pieprzem (lub solą ziołową), szybko obsmażam z obu stron zaczynając od strony ze skórą. Zdejmuję rybę z patelni, a na pozostał tłuszcz wrzucam pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę oraz posiekaną sałatę. Odrobinę je solę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszam. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę 3-5 minut. Dodaję śmietanę i posiekaną papryczkę chili (ilość wg uznania), mieszam, na sałacie układam podsmażoną rybę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut. Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem. Można pod koniec duszenia dodać jeszcze trochę masła - zimnego, co spowoduje, że sos stanie się bardziej emulsyjny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz