Pstrąg łososiowy duszony na sałacie rzymskiej
Ryba z patelni, z pyszną sałatą w śmietanie. Łatwa do zrobienia i bardzo smaczna.
Składniki na 2 osoby:
2 kawałki pstrąga łososiowego (u mnie filety ze skórą o wadze trochę ponad 450 g. łącznie)
1 sałata rzymska
2 szalotki
1 duży ząbek czosnku
kawałek czerwonej papryczki chili
posiekany koperek
3-4 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzewam na patelni olej z masłem.
Rybę oprószam z obu stron solą i pieprzem (lub solą ziołową), szybko obsmażam z obu stron zaczynając od strony ze skórą.
Zdejmuję rybę z patelni, a na pozostał tłuszcz wrzucam pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę oraz posiekaną sałatę.
Odrobinę je solę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszam. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę 3-5 minut.
Dodaję śmietanę i posiekaną papryczkę chili (ilość wg uznania), mieszam, na sałacie układam podsmażoną rybę.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut.
Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz