Surówka z pora
Klasyczna, jedna z moich ulubionych - surówka z pora. Nie jest ostra, bo smak łagodzi jabłko. Smakuje najlepiej ze smażonym mięsem, nam chyba najbardziej ze schabowym i mielonym :)
Składniki:
2 pory (białe i jasnozielone części, bez ciemnozielonych, twardych zielonych liści)
1 duże jabłko
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oleju (oliwa ma moim zdaniem zbyt charakterystyczny smak do tej surówki)
do smaku: sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru
Przygotowanie:
Pory dokładnie myję, po czym przekrajam wzdłuż na pół, i kroję na bardzo drobne plasterki. Przekładam je do miski. Obieram jabłko i ścieram je na tarce z grubymi oczkami, dodaję do pokrojonego pora. Dodaję sok z cytryny, dokładnie mieszam. Dodaję natkę pietruszki, olej, do smaku ewentualnie odrobinę cukru, oraz sól i pieprz. Surówkę warto doprawić na ok. 15 minut przed podaniem.
Składniki:
2 pory (białe i jasnozielone części, bez ciemnozielonych, twardych zielonych liści)
1 duże jabłko
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oleju (oliwa ma moim zdaniem zbyt charakterystyczny smak do tej surówki)
do smaku: sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru
Przygotowanie:
Pory dokładnie myję, po czym przekrajam wzdłuż na pół, i kroję na bardzo drobne plasterki. Przekładam je do miski. Obieram jabłko i ścieram je na tarce z grubymi oczkami, dodaję do pokrojonego pora. Dodaję sok z cytryny, dokładnie mieszam. Dodaję natkę pietruszki, olej, do smaku ewentualnie odrobinę cukru, oraz sól i pieprz. Surówkę warto doprawić na ok. 15 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz