Jogurtowy sos z warzywami i oliwą truflową
Często do gotowanych warzyw robię szybki sos jogurtowy, w różnych wersjach. Dzisiejszy smakuje wyjątkowo dzięki dodatkowi oliwy truflowej, i różnorodności warzyw. Możesz podać go zarówno do warzyw, jak i mięs czy ryby, ale posmakuje też na kanapce.
Składniki:
200 g. jogurtu naturalnego
2 rzodkiewki, drobno pokrojone
kawałek żółtej papryki (po pokrojeniu 2 łyżki)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki posiekanej drobno czerwonej papryczki chili (bez pestek)
2 łyżki oliwy z dodatkiem białej trufli
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta ksylitolu/cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt przekładam do miseczki, dodaję wszystkie warzywa, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszam, doprawiam szczyptą ksylitolu/cukru, solą i pieprzem. Odstawiam na 15 minut przed podaniem.
Składniki:
200 g. jogurtu naturalnego
2 rzodkiewki, drobno pokrojone
kawałek żółtej papryki (po pokrojeniu 2 łyżki)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki posiekanej drobno czerwonej papryczki chili (bez pestek)
2 łyżki oliwy z dodatkiem białej trufli
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta ksylitolu/cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt przekładam do miseczki, dodaję wszystkie warzywa, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszam, doprawiam szczyptą ksylitolu/cukru, solą i pieprzem. Odstawiam na 15 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz