Zupa gulaszowa z fileta z kurczaka
Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna gulaszowa z drobiu.
U mnie w wersji lżejszej, ale jeśli u Ciebie jest mroźno i zimno:
- zupę możesz zagęścić jasną *zasmażką (2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej: olej rozgrzej na patelni, wsyp mąkę, mieszaj i podsmażaj przez minutę-dwie. Na patelnię dolej kilka łyżek płynu z zupy, dokładnie wymieszaj i całość przelej do garnka. Wszystko wymieszaj i podgrzej przez chwilę, by zupa zgęstniała)
- zamiast makaronu możesz dodać ugotowane (najlepiej świeżo), pokrojone w drobne kawałki ziemniaki
Składniki:
ok. 600 g. fileta z piersi kurczaka
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
3-4 pieczarki
2-3 łyżeczka mąki pszennej
0,5 łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/4 łyżeczki posiekanego rozmarynu, lub duża szczypta suszonego
0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
dodatkowo: ugotowany makaron (kolanka lub muszelki)
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do garnka z pokrywką wlewam wodę, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, wsypuję pół łyżeczki soli. Obraną marchewkę kroję na niewielkie kawałki, dorzucam do garnka, wszystko zagotowuję. Oczyszczone z błonek i tłuszczu mięso kroję na kostkę ok. 1,5 cm, rozkładam płasko, oprószam ok. 0,5 płaskiej łyżeczki soli, pieprzem i curry, a następnie łyżeczką mąki. Mieszam kawałki mięsa dłońmi. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso - dość mocno, z obu stron. Podsmażone mięso przekładam do garnka z gotującym się wywarem, pozostawiając tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i trochę grubiej pokrojone pieczarki, smażę kilka minut mieszając. Podsmażone dodaję do zupy. Wszystko pod przykryciem gotuję na małym ogniu 10 minut. Następnie do garnka dodaję przecier pomidorowy, słodką mieloną paprykę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekane: koperek i rozmaryn. Gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiam do smaku odrobiną musztardy, solą i pieprzem (ewentualnie dodatkowo zagęszczam zasmażką *). Podaję z porcją makaronu.
U mnie w wersji lżejszej, ale jeśli u Ciebie jest mroźno i zimno:
- zupę możesz zagęścić jasną *zasmażką (2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej: olej rozgrzej na patelni, wsyp mąkę, mieszaj i podsmażaj przez minutę-dwie. Na patelnię dolej kilka łyżek płynu z zupy, dokładnie wymieszaj i całość przelej do garnka. Wszystko wymieszaj i podgrzej przez chwilę, by zupa zgęstniała)
- zamiast makaronu możesz dodać ugotowane (najlepiej świeżo), pokrojone w drobne kawałki ziemniaki
Składniki:
ok. 600 g. fileta z piersi kurczaka
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
3-4 pieczarki
2-3 łyżeczka mąki pszennej
0,5 łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/4 łyżeczki posiekanego rozmarynu, lub duża szczypta suszonego
0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
dodatkowo: ugotowany makaron (kolanka lub muszelki)
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do garnka z pokrywką wlewam wodę, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, wsypuję pół łyżeczki soli. Obraną marchewkę kroję na niewielkie kawałki, dorzucam do garnka, wszystko zagotowuję. Oczyszczone z błonek i tłuszczu mięso kroję na kostkę ok. 1,5 cm, rozkładam płasko, oprószam ok. 0,5 płaskiej łyżeczki soli, pieprzem i curry, a następnie łyżeczką mąki. Mieszam kawałki mięsa dłońmi. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso - dość mocno, z obu stron. Podsmażone mięso przekładam do garnka z gotującym się wywarem, pozostawiając tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i trochę grubiej pokrojone pieczarki, smażę kilka minut mieszając. Podsmażone dodaję do zupy. Wszystko pod przykryciem gotuję na małym ogniu 10 minut. Następnie do garnka dodaję przecier pomidorowy, słodką mieloną paprykę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekane: koperek i rozmaryn. Gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiam do smaku odrobiną musztardy, solą i pieprzem (ewentualnie dodatkowo zagęszczam zasmażką *). Podaję z porcją makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz