Surówka z rukoli, ogórka i czerwonej cebuli z sosem jogurtowym
Doskonała zimowa surówka. Rukola dostarcza nam wielką dawkę witaminy K, sporo witamin A i C, oraz mnóstwo minerałów. Czerwona cebula to witaminy B i E, oraz podobnie jak w rukola - minerały. Ogórek - doskonały do nawilżenia i odświeżenia skóry, co zimą ma spore znacznie. Do tego czosnek, który pomoże w walce z wirusami.
Składniki:
50 g. rukoli
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 ogórek (ok. 10 cm) - kupuję teraz ogórki BIO, mając nadzieję że są choć trochę wartościowe
150 g. jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku (można pominąć)
sól i pieprz do smaku (u mnie sól ziołowa i pieprz)
szczypta cukru (można pominąć, choć poprawia smak)
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną rukolę lekko siekam, przekładam do miski. Obieram ogórka i kroję go wzdłuż na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. Cebulę kroję w cieniutkie pasterki lub piórka. Wszystko razem dokładnie mieszam.
Sos: jogurt przekładam do miseczki, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sos łączę z zawartością miski. Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz