Szukaj na blogu

Kotlety mielone z marchewką i pumperniklem

  Kotlety mielone w kolejnej odsłonie: ze słodyczą marchewki, zaostrzone smakiem ciemnego pumpernikla. Ten jest w środku, pełniąc rolę bułki tartej, ale także posłużył mi jako panierka. Spróbujcie tak przygotować kotlety- są inne od tradycyjnych :)

Robiłam też:
kotlety mielone z cukinią i ziołami
kotlety mielone z czerwoną fasolą
kotlety mielone z fetą
kotlety mielone z pieczarkami






Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 jajko
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
2 kromki pumpernikla
świeży majeranek 
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 kromki pumpernikla 
1 łyżka suszonego majeranku
olej do smażenia
Przygotowanie
 Umytą i obraną marchew ścieram na drobnej tarce, przekładam do miski. Cebulę siekam drobno i na małej ilości oleju smażę do zeszklenia, dodaję do marchewki. Dodaję mięso, jajko, posiekany majeranek. Pumpernikiel ostrym nożem kroję bardzo drobno (można użyć blendera) i połowę dodaję do masy mięsnej. Doprawiam ją solą i pieprzem, wyrabiam dłonią kilka minut, po czym formuję średniej wielkości kotlety. Panieruję je w pozostałym chlebie zmieszanym z suszonym majerankiem i smażę na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano (nie może być duży ogień, żeby chleb się nie spalił. Podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis autorski.


                  


                    

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger