Kotlety z nutką orientu
Łatwo jest odmienić zupełnie smak zwyczajnych kotletów mielonych i stworzyć z nich całkiem odmienne danie. Moim nadałam wyraźnie orientalny smak, z wyczuwalną nutą cynamonu, goździków i anyżu. Dodatkiem do nich jest cebula duszona z jabłkiem.
Mój orientalny smak kotletów odnajdziecie w świetnej przyprawie Pięć Smaków firmy Skworcu.
Składniki:
Kotlety:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki
1 duża cebula
1 duży ziemniak
1 jajko
1 płaska łyżeczka przyprawy Pięć Smaków od Skworcu
sól, pieprz
Duszona cebula:
3 duże cebule
1 duże lub 2 średnie jabłka
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam składniki kotletów; zmielone mięso, drobniutko posiekaną cebulę, starty na drobnej tarce ziemniak i jajko. Mieszam dłonią do połączenia się, dodaję przyprawę Pięć Smaków, doprawiam masę solą i pieprzem. Wyrabiam masę przez 3-4 minuty, po czym nabieram porcję wielkości małej mandarynki, przekładam ja od razu do miseczki z bułką tartą, lekko obtaczam i formuję kotleciki. Gdy wszystkie będą przygotowane smażę je pod pokrywką na niewielkiej ilości oleju - po 5 minut z każdej strony, do zrumienienia, po czym zmniejszam mocno ogień i dalej pod pokrywką smażę jeszcze kolejne 5 minut. Usmażone kotleciki zdejmuję z patelni,dolewam odrobinę oleju i wrzucam pokrojone w półplasterki cebule. Lekko je solę, przykrywam i smażę 5 minut, mieszając. Obrane jabłko kroję w niewielkie plasterki, dokładam je do cebuli i dusze razem, aż jabłko zrobi się szkliste. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wcześniej usmażone kotlety przekładam do duszonej cebuli, pod pokrywką podgrzewam jeszcze razem kilka minut. Podaję z ryżem.
Przepis autorski.
Mój orientalny smak kotletów odnajdziecie w świetnej przyprawie Pięć Smaków firmy Skworcu.
Składniki:
Kotlety:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki
1 duża cebula
1 duży ziemniak
1 jajko
1 płaska łyżeczka przyprawy Pięć Smaków od Skworcu
sól, pieprz
Duszona cebula:
3 duże cebule
1 duże lub 2 średnie jabłka
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam składniki kotletów; zmielone mięso, drobniutko posiekaną cebulę, starty na drobnej tarce ziemniak i jajko. Mieszam dłonią do połączenia się, dodaję przyprawę Pięć Smaków, doprawiam masę solą i pieprzem. Wyrabiam masę przez 3-4 minuty, po czym nabieram porcję wielkości małej mandarynki, przekładam ja od razu do miseczki z bułką tartą, lekko obtaczam i formuję kotleciki. Gdy wszystkie będą przygotowane smażę je pod pokrywką na niewielkiej ilości oleju - po 5 minut z każdej strony, do zrumienienia, po czym zmniejszam mocno ogień i dalej pod pokrywką smażę jeszcze kolejne 5 minut. Usmażone kotleciki zdejmuję z patelni,dolewam odrobinę oleju i wrzucam pokrojone w półplasterki cebule. Lekko je solę, przykrywam i smażę 5 minut, mieszając. Obrane jabłko kroję w niewielkie plasterki, dokładam je do cebuli i dusze razem, aż jabłko zrobi się szkliste. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wcześniej usmażone kotlety przekładam do duszonej cebuli, pod pokrywką podgrzewam jeszcze razem kilka minut. Podaję z ryżem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz