Żeberka słodko-ostre
Wyobraźcie sobie żeberka tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Dodajcie do nich pachnący czosnkiem, pikantny sos z jędrnymi paseczkami bambusa. I jeszcze wyobraźcie sobie w tym wszystkim nutkę miodowej słodyczy. Smakuje? Mi bardzo!
Składniki:
1,5 kg mięsnych żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli
5 ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
kilka łyżek bambusa z zalewy, posiekanego w paseczki
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1, 5 łyżeczki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Pokrojone żeberka zalewam w garnku woda, dodaję łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe - gotuję na wolnym ogniu, aż żeberka będą zupełnie miękkie. Wyjmuję je (zostawiam wywar), pozbawiam kostek i kroję na duże kawałki. Rozgrzewam na głębokiej patelni łyżkę oleju, wrzucam żeberka i smażę je 2-3 minuty, starając się by się lekko zarumieniły. Podaję pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam i smażę do momentu, gdy cebula zmięknie i się zeszkli. Wtedy dodaję miód, mieszam i jeszcze chwilę smażę pod pokrywką. W miseczce mieszam sos sojowy, ocet i mąkę ryżową. Na chwilę zdejmuję mięso z patelni, wlewam na nią wywar i mieszankę z miseczki. Mieszam, dodaję pokrojony bambus i przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podgrzewam razem. Z powrotem przekładam mięso, chwilę podgrzewam. Podaję z ryżem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz