Kurczak z sherry i rozmarynem
Soczyste, mięciutkie mięso w wyrazistym w smaku sosie z nutą sherry, pachnącym rozmarynem i czosnkiem - to jest naprawdę dobry sposób na kurczaka.
Składniki:
ok. 1 kg kurczaka w kawałkach (u mnie ćwiartki)
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu
0,5 szklanki bulionu drobiowego
ok. 1/3 szklanki wina sherry
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, mielony czarny pieprz
ok. 1 łyżeczki suszonego majeranku
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mieszam łyżeczkę soli z majerankiem i tą mieszanką nacieram kawałki kurczaka. Odstawiam je na 2-3 godziny do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i obsmażam kurczaka na rumiano z obu stron, po czym dodaję dorzucam pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Smażę wszystko kilka minut, by cebula i czosnek zmiękły, po czym dodaję rozmaryn, dolewam wino i bulion, przykrywam patelnię i duszę wszystko, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję na chwilę kurczaka, odlewam 2 łyżki sosu z duszenia, lekko go studzę i mieszam dokładnie z mąką ziemniaczaną, zawiesinę dolewam z powrotem i mieszam, by sos zgęstniał. Doprawiam do smaku. Na koniec dodaję zimne masło, po czym blenduję sos na gładko. Przekładam mięso z powrotem i jeszcze chwilę duszę razem. Podaję z ryżem i surówką.
Przepis autorski.
Składniki:
ok. 1 kg kurczaka w kawałkach (u mnie ćwiartki)
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu
0,5 szklanki bulionu drobiowego
ok. 1/3 szklanki wina sherry
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, mielony czarny pieprz
ok. 1 łyżeczki suszonego majeranku
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mieszam łyżeczkę soli z majerankiem i tą mieszanką nacieram kawałki kurczaka. Odstawiam je na 2-3 godziny do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i obsmażam kurczaka na rumiano z obu stron, po czym dodaję dorzucam pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Smażę wszystko kilka minut, by cebula i czosnek zmiękły, po czym dodaję rozmaryn, dolewam wino i bulion, przykrywam patelnię i duszę wszystko, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję na chwilę kurczaka, odlewam 2 łyżki sosu z duszenia, lekko go studzę i mieszam dokładnie z mąką ziemniaczaną, zawiesinę dolewam z powrotem i mieszam, by sos zgęstniał. Doprawiam do smaku. Na koniec dodaję zimne masło, po czym blenduję sos na gładko. Przekładam mięso z powrotem i jeszcze chwilę duszę razem. Podaję z ryżem i surówką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz