Szybki kurczak z tofu, bambusem i grzybkami mun
Zostało mi po ostatniej zupie ostro-kwaśnej kilka składników i na nich oparłam nasz dzisiejszy obiad. Widzicie niżej wariację na temat kuchni chińskiej - pikantno-słodką potrawkę z kurczaka, z tofu, bambusem, chili i grzybkami mun.
To szybkie danie, tyle że dzień wcześniej warto zamarynować mięso by było pełne smaku.
Składniki:
400 g. mięsa z udek kurczaka (możecie użyć fileta)
2 łyżki bambusa w zalewie, posiekanego
100 g. miękkiego tofu (naturalnego)
3 grzybki mun (namoczone w gorącej wodzie)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili (czerwonej, bez pestek)
0,5 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju
kilka łyżek wody
Marynata:
5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka mielonego białego pieprzu
duża szczypta ciemnego cukru
Dodatkowo:
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, dodaję składniki marynaty i bardzo dokładnie mieszam. Odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki. Rozgrzewam 2 łyżki oleju na patelni i wrzucam zawartość miski, szybko obsmażam mięso, po czym przykrywam je i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaję posiekane w paseczki: grzybki mun, tofu i bambus, dorzucam posiekany czosnek i papryczkę chili. Dolewam kilka łyżek wody i duszę kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso jest miękkie, dodaję miód, doprawiam ewentualnie do smaku solą (raczej nie będzie takiej potrzeby). Podaję na gorąco, z natką pietruszki (z ryżem lub kaszą bulgur).
To szybkie danie, tyle że dzień wcześniej warto zamarynować mięso by było pełne smaku.
Składniki:
400 g. mięsa z udek kurczaka (możecie użyć fileta)
2 łyżki bambusa w zalewie, posiekanego
100 g. miękkiego tofu (naturalnego)
3 grzybki mun (namoczone w gorącej wodzie)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili (czerwonej, bez pestek)
0,5 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju
kilka łyżek wody
Marynata:
5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka mielonego białego pieprzu
duża szczypta ciemnego cukru
Dodatkowo:
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, dodaję składniki marynaty i bardzo dokładnie mieszam. Odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki. Rozgrzewam 2 łyżki oleju na patelni i wrzucam zawartość miski, szybko obsmażam mięso, po czym przykrywam je i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaję posiekane w paseczki: grzybki mun, tofu i bambus, dorzucam posiekany czosnek i papryczkę chili. Dolewam kilka łyżek wody i duszę kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso jest miękkie, dodaję miód, doprawiam ewentualnie do smaku solą (raczej nie będzie takiej potrzeby). Podaję na gorąco, z natką pietruszki (z ryżem lub kaszą bulgur).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz