Smażone pierożki z pieczarkami i kapustą kiszoną
Jakoś w tym miesiącu mnie na pierogi wzięło :) Dzisiejsza wersja, z farszem z pieczarek i kapusty, to pierożki smażone w głębokim tłuszczu. Są pyszne, kojarzą mi się z sajgonkami, tylko w rodzimym wydaniu;)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
1 duże żółtko
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
500 g. pieczarek
200 g. kiszonej kapusty
2 łyżki octu balsamicznego
olej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wsypuję mąkę do dużej miski, dodaję masło, żółtko, sól i wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę płuczę, mocno odsączam z wody, po czym siekam drobno. Przekładam ją do garnka, wlewam trochę wody i pod przykryciem gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję 2 łyżki oleju, i już nie przykrywam, by woda wyparowała. Pieczarki kroję w drobną kostkę, przesmażam na patelni z 2 łyżkami oleju (lekko je solę, szybciej się usmażą). Gdy na patelni nie ma już wody, dolewam ocet balsamiczny i jeszcze chwilę smażę. Przekładam kapustę na patelnie, mieszam, doprawiam do smaku. Farsz odstawiam do przestudzenia.
Rozwałkowane ciasto dzielę na prostokąty 10 x 15 cm, układam farsz i sklejam boki, jak w pierogach.
W rondlu rozgrzewam olej (wysokość ok. 5 cm w garnku), smażę po 2 sztuki z obu stron po ok. 3 minuty. Przekładam na papier do odsączenia. Podaję np. z sosem słodko-kwaśnym.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
1 duże żółtko
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
500 g. pieczarek
200 g. kiszonej kapusty
2 łyżki octu balsamicznego
olej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wsypuję mąkę do dużej miski, dodaję masło, żółtko, sól i wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę płuczę, mocno odsączam z wody, po czym siekam drobno. Przekładam ją do garnka, wlewam trochę wody i pod przykryciem gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję 2 łyżki oleju, i już nie przykrywam, by woda wyparowała. Pieczarki kroję w drobną kostkę, przesmażam na patelni z 2 łyżkami oleju (lekko je solę, szybciej się usmażą). Gdy na patelni nie ma już wody, dolewam ocet balsamiczny i jeszcze chwilę smażę. Przekładam kapustę na patelnie, mieszam, doprawiam do smaku. Farsz odstawiam do przestudzenia.
Rozwałkowane ciasto dzielę na prostokąty 10 x 15 cm, układam farsz i sklejam boki, jak w pierogach.
W rondlu rozgrzewam olej (wysokość ok. 5 cm w garnku), smażę po 2 sztuki z obu stron po ok. 3 minuty. Przekładam na papier do odsączenia. Podaję np. z sosem słodko-kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz