Szukaj na blogu

Poduszeczki (przekąska do dipów)

Pomysł na te poduszeczki zrodził mi się w głowie już jakiś czas temu, ale sprawdziłam dopiero dziś, jakie naprawdę wyjdą. Stwierdzam, że to łatwy, tani i ciekawy sposób na niebanalną przekąskę. Świetnie smakują z różnymi sosami, ale można też pójść o krok dalej - popatrzcie ile mają w środku wolnej przestrzeni. Za pomocą długiej szprycy można je nadziać np. pysznym serkiem. 





Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
duża szczypta soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Odkładam na 2 godziny do lodówki (pod przykryciem). Następnie rozwałkowuję je na grubość 2-3 mm, wykrajam malutkie kwadraciki i wrzucam je na gorący olej (głęboki). Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony, po czym gotowe poduszeczki przekładam na talerz wyłożony papierem, do odsączenia. Podaję z różnymi dipami.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger