Surówka z rukolą, kapustą pekińska i czerwoną papryką
Tej surówce nie można odmówić wyrazu - rukola ma bardzo konkretny smak. Zrobiłam ją do dzisiejszego kurczaka z rozmarynem i sherry, moim zdaniem doskonale sprawdziła się jako odświeżający, zdrowy i pyszny dodatek.
Składniki:
2 garście rukoli
1/4 małej kapusty pekińskiej
1/2 niewielkiej czerwonej papryki
natka pietruszki do posypania
1 łyżka soku z cytryny
sól, szczypta cukru, świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju do sałatek
Przygotowanie:
Rukolę rwę na duże kawałki i przekładam do miski, dodaję poszatkowaną w drobne paseczki kapustę i paprykę w kostce. Lekko solę i dodaję szczyptę cukru, mieszam i odstawiam na 10 minut. Dodaję sok z cytryny, olej i pieprz, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku cukrem i solą. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Składniki:
2 garście rukoli
1/4 małej kapusty pekińskiej
1/2 niewielkiej czerwonej papryki
natka pietruszki do posypania
1 łyżka soku z cytryny
sól, szczypta cukru, świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju do sałatek
Przygotowanie:
Rukolę rwę na duże kawałki i przekładam do miski, dodaję poszatkowaną w drobne paseczki kapustę i paprykę w kostce. Lekko solę i dodaję szczyptę cukru, mieszam i odstawiam na 10 minut. Dodaję sok z cytryny, olej i pieprz, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku cukrem i solą. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz