Szukaj na blogu

Pikantne zapiekanki z boczkiem i szynką

Dawno nie zrobiłam jakiejś pysznej przekąski, a że zaopatrzona zostałam ostatnio w ciasto francuskie, od razu wpadło mi kilka pomysłów na jego wykorzystanie. Te zapiekanki, które widzicie poniżej są łatwe i przepyszne, choć ostrzegam - pikantne, bo ich składnikiem jest meksykańska salsa Taquera ze sklepu Arriba



Składniki na 3-4 sztuki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
150 g. boczku wędzonego w plastrach
100 g. szynki w plastrach
kilka łyżek salsy Taquera ze sklepu Arriba 
Dodatkowo:
woda
siemię lniane do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroję w podłużne plastry szerokości ok. 4 cm. Na połowie plastrów układam kawałki boczku i szynki,zachowując 1 cm. odległość od brzegów. Na mięso wykładam po porcji salsy. Przykrywam pozostałymi paskami ciasta, sklejam mocno brzegi, lekko nacinam na górze. Powierzchnię zapiekanek smaruję cienko salsą i posypuję siemieniem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. ok. 20 minut. Podaję na gorąco, pokrojone na kawałki.
Przepis autorski.


                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger