Krokiety z farszem z buraczków i sera lazur
22 grudnia
0
Co na obiad
,
krokiety
,
Moje ulubione
,
placki racuchy naleśniki
,
Święta: Boże Narodzenie
Jestem bardzo zadowolona z tego pomysłu, bo krokiety są niepowtarzalne w smaku i naprawdę pyszne. Powiem Wam, że moim zdaniem doskonale odnalazłyby się nawet na wigilijnym stole, jako alternatywa dla tradycyjnych. Farsz jest pikantny, czuje się w nim słodycz żurawiny i rodzynek, ale gałka muszkatołowa, ziele angielskie i majeranek nadają mu wytrawny smak.
ciasto na naleśniki:
2 jajka
8 pełnych łyżek mąki pszennej
szczypta soli
ok. 1,5 do 2 szklanek lekko gazowanej wody mineralnej
3-4 łyżki oleju
farsz:
4 duże, ugotowane buraczki
1 duża cebula
garść rodzynek
garść żurawiny
2 łyżki octu balsamicznego
1 ziarno ziela angielskiego
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
ok. 150 g. sera z niebieską pleśnią, typu lazur
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszam energicznie trzepaczką, ciasto powinno być gładkie i lejące się.
farsz:
4 duże, ugotowane buraczki
1 duża cebula
garść rodzynek
garść żurawiny
2 łyżki octu balsamicznego
1 ziarno ziela angielskiego
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
ok. 150 g. sera z niebieską pleśnią, typu lazur
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszam energicznie trzepaczką, ciasto powinno być gładkie i lejące się.
Smażę naleśniki (do smażenia pierwszego można użyć odrobiny oleju).
Obrane buraki ścieram na tarce (małe oczka).
Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na 1 łyżeczce oleju do zeszklenia, po czym dodaję masło, rodzynki i żurawinę.
Smażę jeszcze chwilę.
Dodaję starte buraczki, ocet balsamiczny, doprawiam wszystko do smaku majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Farsz powinien być dość pikantny.
Na każdym naleśniku układam porcję farszu i kilka kawałków sera.
Na każdym naleśniku układam porcję farszu i kilka kawałków sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz