Śledzie z jabłkiem i cebulką
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi, i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zacznijmy od pysznych śledzi z jabłkiem i cebulką, które nie dość że świetnie smakują, to jeszcze pięknie wyglądają na talerzu.
Składniki:
1 duże czerwone jabłko
1 średniej wielkości cebula
0,5 łyżeczki majeranku
250 g. płatów śledziowych typu matias
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka oleju
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczę wcześniej, o ile są za słone (używam śledzi w oleju, odsączonych). Cebulę siekam drobniutko i podsmażam chwilkę na łyżce oleju - do zeszklenia. Jabłko kroję w małą kostkę, dorzucam do cebuli, dodaję majeranek, leciutko sole i smażę razem 3 minuty. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. W tym czasie kroję śledzie w paseczki. Układam na przemian w słoiku: jabłka z cebulką, śledzie i porcję śmietany, do wyczerpania składników.
Śledzie są najlepsze następnego dnia.
1 duże czerwone jabłko
1 średniej wielkości cebula
0,5 łyżeczki majeranku
250 g. płatów śledziowych typu matias
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka oleju
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczę wcześniej, o ile są za słone (używam śledzi w oleju, odsączonych). Cebulę siekam drobniutko i podsmażam chwilkę na łyżce oleju - do zeszklenia. Jabłko kroję w małą kostkę, dorzucam do cebuli, dodaję majeranek, leciutko sole i smażę razem 3 minuty. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. W tym czasie kroję śledzie w paseczki. Układam na przemian w słoiku: jabłka z cebulką, śledzie i porcję śmietany, do wyczerpania składników.
Śledzie są najlepsze następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz