Pikantna karkówka (pieczona w rękawie)
Na świąteczny stół przygotowałam kilka rodzajów pieczonej karkówki, oto jeden z nich. Dość pikantna w smaku, z lekko wyczuwalnym korzennym akcentem - smakuje pysznie na kanapkach.
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
1 goździk, rozgnieciony w moździerzu
1 ziarno ziela angielskiego, rozgniecione w moździerzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty ucieram z olejem i smaruję nią dokładnie cały kawałek mięsa. Szczelnie zawijam karkówkę w folię spożywczą i odkładam na 12 godzin do lodówki. Następnie przekładam mięso do rękawa do pieczenia, związuję go, nakłuwam w kilku miejscach i piekę przez godzinę w 170 stopniach C. Po tym czasie przecinam rękaw i piekę jeszcze 20 minut.
Przepis autorski.
1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
1 goździk, rozgnieciony w moździerzu
1 ziarno ziela angielskiego, rozgniecione w moździerzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty ucieram z olejem i smaruję nią dokładnie cały kawałek mięsa. Szczelnie zawijam karkówkę w folię spożywczą i odkładam na 12 godzin do lodówki. Następnie przekładam mięso do rękawa do pieczenia, związuję go, nakłuwam w kilku miejscach i piekę przez godzinę w 170 stopniach C. Po tym czasie przecinam rękaw i piekę jeszcze 20 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz