Lekki mintaj z miętą, koperkiem i cytryną (kostki)
Pycha, polecam!
Rybę przygotowałam na doskonałej patelni Szafir ze sklepu e-gustus.
Składniki:
kilka kostek z fletów mintaja (mrożonych)
1 cytryna
kilka listków świeżej mięty
2 gałązki świeżego koperku
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kostki wyjmuję z opakowania, rozkładam pojedynczo na talerzu i zostawiam na 20 minut, powinny się lekko rozmrozić. Po tym czasie zlewam wodę z talerz, a kostki oprószam z obu stron solą ziołową i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i smażę 2 minuty - nie powinien się zrumienić. Dokładam rybę, smażę razem 5 minut ( w tym czasie ryba puści wodę i ta w dużej części odparuje). Przekładam ostrożnie kostki na drugą stronę. Wyciskam na patelnię sok z połowy cytryny, dokładam listki mięty i gałązki koperku, przykrywam patelnię i smażę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję masło i podgrzewam jeszcze chwile, by się rozpuściło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz