Szukaj na blogu

Kotlety ryżowe z kurczakiem

  To danie jak najbardziej resztkowe: wykorzystałam mięso z rosołu i ugotowany wcześniej ryż. Czyli z kategorii, którą najbardziej lubię, bo zazwyczaj gdy wykorzystuję składniki powstaje po przygotowaniu innych potraw, efekt zaskakuje mnie samą. 
Kotlety są bardzo smaczne i lekkie; zaskakująco dobrze się je formuje, pomimo ze nie dodałam do nich jajka. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na kurczaka, spróbujcie ich koniecznie.




Składniki na 8-10 sztuk:
2 ugotowane udka z kurczaka (np. z rosołu)
1-1,5 szklanki ugotowanego ryżu
1-2 ugotowane marchewki
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam mięso obrane z kości, marchewki i ryż, rozdrabniam wszystko widelcem (można wcześniej wszystkie składniki posiekać). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła, doprawiam masę solą i pieprzem i wyrabiam przez chwilę dłonią. Z masy formuję okrągłe kotleciki, panieruję je w bułce tartej  i smażę z obu stron na rumiano. Kotlety podaję z sałatą i ulubionym sosem.
Przepis autorski.


  


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger