Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
Pyszne pierożki z farszem z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty wymyśliłam dziś by poprawić mężowski nastrój, bo chandrę jakowąś ma (pewnie jesienną), a wiem że uwielbia śląską ciapkapustę - czyli mniej więcej to, co się w pierożkach znalazło.
Na końcu postu znajdziecie filmik, w którym pokazuję, jak zrobić falbanki dookoła pierożków :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
1 duże żółtko
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
300 g. ugotowanych ziemniaków
300 g. kapusty kiszonej
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wsypuję mąkę do dużej miski, dodaję masło, żółtko, sól i wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę siekam dość drobno, przekładam na głęboką patelnię z olejem, dolewam 2-3 łyżki wody, przykrywam i duszę ok. 15 minut, by lekko zmiękła. ziemniaki przepuszczam przez praskę lub duszę dokładnie widelcem. Do ziemniaków dodaję ciepłą kapustę i masło, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem, Ciasto rozwałkowuję dość cienko, wykrajam kółka. Na połowę kółek nakładam farsz, przykrywam pozostałymi i sklejam dokładnie. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną cebulką.
Na końcu postu znajdziecie filmik, w którym pokazuję, jak zrobić falbanki dookoła pierożków :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
1 duże żółtko
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
300 g. ugotowanych ziemniaków
300 g. kapusty kiszonej
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wsypuję mąkę do dużej miski, dodaję masło, żółtko, sól i wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę siekam dość drobno, przekładam na głęboką patelnię z olejem, dolewam 2-3 łyżki wody, przykrywam i duszę ok. 15 minut, by lekko zmiękła. ziemniaki przepuszczam przez praskę lub duszę dokładnie widelcem. Do ziemniaków dodaję ciepłą kapustę i masło, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem, Ciasto rozwałkowuję dość cienko, wykrajam kółka. Na połowę kółek nakładam farsz, przykrywam pozostałymi i sklejam dokładnie. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz