Kruche paszteciki z kapustą
24 grudnia
0
dodatki do obiadu
,
impreza
,
paszteciki
,
Święta: Boże Narodzenie
,
To i owo do przekąski
Polecam moje pyszne, kruche paszteciki z farszem z kiszonej kapusty, cebuli i czosnku.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. gęstej śmietany 18%
100 g. zimnego masła
2 duże żółtka (białka zachowuję)
sól do smaku
Kapusta:
400 g. kiszonej kapusty bez dodatków
2 ząbki czosnku
2 cebule
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w dużą kostkę i smażę na głębokiej patelni do zeszklenia. Kapustę lekko siekam, dodaję do cebuli i mieszając od czasu do czasu duszę razem, aż kapusta będzie miękka. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Schładzam. Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto, schładzam je pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3 mm, dzielę na prostokąty 10 x 13 cm. Układam porcje farszu i zwijam w ruloniki (koniec prostokąta lekko smaruję białkiem, by ciasto się lepiej skleiło). Ruloniki smaruję białkiem i oprószam solą i kminkiem. Paszteciki przenoszę na blachę wyłożoną papierem i piekę góra-dół ok. 30 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz