Szukaj na blogu

Łódki z ciasta francuskiego z kabanosem, serem i jabłkiem

  Ahoj Marynarze! Przekąska z gatunku: szybko, łatwo, pysznie! Jeśli macie w lodówce ciasto francuskie (warto je zawsze mieć), jabłko, żółty ser i jakąś smaczną kiełbaskę, to jesteście gotowi do zrobienia tych wspaniałych łódeczek - i to w pół godziny :) Tylko sklejcie porządnie boki, bo mnie się niestety porozklejały w trakcie pieczenia (można użyć białka,  i dodatkowo po sklejeniu warto jeszcze to miejsce zawinąć). Zrobiłam dwie dodatkowe, już z szynką, żebyście zobaczyli jak miały wyglądać. Zaczynamy!






Składniki:
płat gotowego ciasta francuskiego
1 jabłko
2-3 kabanosy lub frankfurterki (lub inne pyszne kiełbaski)
2 łyżki startego żółtego sera, użyłam mozzarelli
świeżo mielony czarny pieprz
Przyda się:
pędzelek do smarowania brzegów wodą
suszony majeranek
Przygotowanie:
Kiełbaski kroję w cienkie plasterki, jabłko (bez obierania) w drobną kostkę. Przekładam je do miseczki, dodaję starty ser, doprawiam całość pieprzem i mieszam. Z ciasta wycinam prostokąty (mniej więcej 10 na 15 cm). Smaruję krótsze boki wodą i sklejam je, by powstały łódki. Układam je na wyłożonej papierem blaszce i napełniam farszem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20 minut. Przed podaniem oprószam majerankiem.
Przepis autorski.


                  

                  


Jeśli się nie skleję, to i tak nic mi z pyszności nie ubędzie ;)

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger