Szukaj na blogu

Sałatka ziemniaczana z papryką, serem i miętą

 Świeżości tej sałatce dodaje posiekana drobno mięta, a o tym czy będzie łagodna czy ostra zdecyduje ilość dodanego ogórka kiszonego oraz oczywiście to, jak ją doprawicie. Najprościej można przyprawić ją oliwą, solą i pieprzem, ale będzie też pasowała odrobina musztardy. To wyśmienity i prosty dodatek na stół.




Składniki:
2 duże ugotowane ziemniaki w mundurkach
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 mały ogórek kiszony
3-4 plastry sera żółtego (pakowane)
spora ilość posiekanej natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
ewentualnie majonez, musztarda
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w małą kostkę, przekładam do miski. Ogórka, ser i paprykę siekam drobniutko, dokładam do ziemniaków. Dorzucam natkę pietruszki i posiekane liście mięty. Doprawiam całość oliwą (majonezem), solą i pieprzem. Pozwalam sałatce przegryźć się przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger