Klasyczny gulasz wieprzowy
Po świątecznym ucztowaniu marzyło mi się dziś coś zwyczajnego i prostego, a taki jest na pewno klasyczny gulasz z wieprzowiny. Przygotowałam go z szynki, przyprawiłam czosnkiem, słodką papryką i majerankiem. Podałam go z kaszą i oczywiście kiszonym ogórkiem.
Składniki:
500 g. mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki mąki pszennej
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
3 łyżki oleju
1,5 szklanki wody
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki majeranku
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w dość dużą kostkę, podobnie kroję cebulę. Kawałki mięsa wrzucam na moment do miseczki z mąką, mieszam je lekko by się nią pokryły (mąkę która zostanie zachowuję). Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam mięso, lekko je solę i smażę na rumiano z każdej strony. Następnie na patelnię dorzucam cebulę i smażę razem do jej zeszklenia. Dolewam wodę, dodaję paprykę, majeranek, posiekany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe i pod przykryciem duszę aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wtedy odlewam kilka łyżek sosu, schładzam go i rozprowadzam w nim pozostałą mąkę. Tak przygotowaną zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam podgrzewając dalej by sos zgęstniał. Doprawiam sos do smaku. Podaję z kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz