Szukaj na blogu

Bakłażany faszerowane pieczarkami i porem

Obiad przygotowany z samych warzyw może być równie pożywny jak ten z mięsem; zresztą ja często wybieram opcję warzywną, mięso wystarczy mi raz-dwa w tygodniu. 
Polecam Wam bakłażany, które można faszerować na wiele sposobów - to naprawdę pyszne pomysły obiadowe. Dziś wersja dość pikantna, bo z porem i pieczarkami. 




Składniki na 5 porcji:
5 średnich bakłażanów
1 kg pieczarek
2 pory
oliwa
sól, pieprz
szczypta cynamonu
natka pietruszki
ok. 250 g. tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w cienkie plasterki, wrzucam w 2 albo 3 porcjach na patelnię z rozgrzaną bardzo niewielką ilością oliwy. Lekko je solę i duszę, aż woda odparuje i staną się lekko złote. Jasne części pora kroję w cieniutkie plasterki, również podsmażam na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. Mieszam pieczarki z podduszonym porem, doprawiam do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażę razem. Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół i ostrym nożem wydrążam miąższ, pozostawiając ok. 1,5 cm dookoła. Tak powstałe bakłażanowe łódki oprószam solą, układam na blasze wyłożonej papierem, smaruję lekko oliwą/olejem i piekę ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni C. Powinny w tym czasie zmięknąć. 
Farsz, który pozostał po wydrążeniu kroję w niewielką kostkę na suchej patelni podsmażam z niewielką ilością soli - pod przykryciem, mieszając (na początku smażenia będzie się wydawało, że patelnia jest za sucha, ale po kilku minutach warzywo wypuści sok). Smażę bakłażana kilka minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić, doprawiam solą, pieprzem i szczyptą cynamonu, dodaję posiekaną pietruszkę.
Do podpieczonych łódek nakładam po łyżeczce sera, na niego wykładam pieczarki, przykrywam podsmażonym miąższem i posypuję serem. Wszystko zapiekam jeszcze ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.

                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger