Gulasz wieprzowy z pomidorami i czarną fasolą
Gulasz doskonale smakuje z chlebem, ale może być również farszem do tortilli czy naleśników. Jest bardzo gęsty, bardzo pachnący i sycący, bo oprócz mięsa jest w nim duża ilość pysznej, czarnej fasoli. Poza tym wspaniałe, najlepsze o tej porze roku pomidory, czosnek i aromatyczna bazylia. Fasolę kupicie w sklepie Arriba, czyli w prawdziwym skarbcu meksykańskich pyszności. Zawsze i niezmiennie Was do tego sklepu zapraszam i serdecznie go Wam polecam.
2 czerwone cebule
2 średniej wielkości pomidory malinowe
3 ząbki czosnku
1 puszka czarnej fasoli w zalewie, polecam sklep Arriba
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeża bazylia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, przekładam do brytfanki z rozgrzanym olejem. Podsmażam mięso ok. 5 minut, po czym dokładam pokrojone w kostkę cebule. Smażę razem pod przykryciem 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewam odrobinę wody i duszę wszystko do miękkości mięsa. Dodaję posiekany czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory, duszę aż powstanie gęsty sos. Dodaję odsączoną z zalewy fasolę, doprawiam do smaku, duszę kilka minut. Na koniec dodaję zimne masło i posiekaną bazylię.
Przepis autorski.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki/karkówki/łopatki2 czerwone cebule
2 średniej wielkości pomidory malinowe
3 ząbki czosnku
1 puszka czarnej fasoli w zalewie, polecam sklep Arriba
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeża bazylia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, przekładam do brytfanki z rozgrzanym olejem. Podsmażam mięso ok. 5 minut, po czym dokładam pokrojone w kostkę cebule. Smażę razem pod przykryciem 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewam odrobinę wody i duszę wszystko do miękkości mięsa. Dodaję posiekany czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory, duszę aż powstanie gęsty sos. Dodaję odsączoną z zalewy fasolę, doprawiam do smaku, duszę kilka minut. Na koniec dodaję zimne masło i posiekaną bazylię.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz