Szukaj na blogu

Pieczone pomidory z ziołami i parmezanem

   Miałam dziś ochotę na coś lekkiego, i dlatego powstała ta pyszna, letnia przekąska - pieczone pomidory, z ziołami i parmezanem. Soczysty miąższ dosłownie rozpływa się w ustach! Smakują cudownie :)




Składniki:
2-3 duże pomidory malinowe
listki świeżej bazylii
tarty parmezan
oliwa
sól, pieprz
suszone oregano
Przygotowanie:
  Umyte pomidory kroję (ze skórką) na grube, ok. 1 cm plastry, układam je na blasze wyłożonej papierem (natłuszczonym oliwą). Każdy plaster oprószam solą, pieprzem i suszonym oregano, lekko spryskuję oliwą, dodaję porwane liście bazylii. Wstawiam blachę na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, po czym posypuję pomidory tartym parmezanem i zmieniam funkcję piekarnika na grill - piekę kilka minut. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger