Szukaj na blogu

Omlet z brokułami, boczkiem i serem wędzonym

  W tym daniu brokuły grają pierwsze skrzypce, ale to wędzony ser i boczek podkreślają smak tego pysznego warzywa. Wszystko smażone jest na wolnym ogniu, ser się cudownie rozpuszcza, boczek oddaje swój zapach - wyobraźcie sobie, jak to smakuje ;)




Składniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
2 grube plastry rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego sera
3-4 plastry boczku wędzonego
0,5 ugotowanego brokuła
2 łyżki oleju
sol, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Z jajka, mleka i mąki przygotowuję ciasto (trochę bardziej gęste, niż na naleśniki). Doprawiam je solą i pieprzem. Brokuła kroję w kawałki (np. niewielkie cienkie plastry), ser i boczek w grubą kostkę. wszystko przekładam do ciasta i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wykładam całe ciasto, lekko ugniatam i wyrównuję. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i smażę 8-10 minut z jednej strony, po czym przykładając płaski talerz odwracam omleta na drugą stronę. Smażę jeszcze 5 minut. Świetnie smakuje z sosem tzatziki.
Przepis autorski.


                    

                   

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger