Pikantna duszona cukinia
Jeśli nie próbowaliście tak przygotowanej cukinii, bardzo do tego zachęcam. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, przywodzi na myśl klimaty Dalekiego Wschodu - smakuje wybornie sama, ale może być również podana np. z ryżem. Cudowne warzywo, które w mojej kuchni zajmuje bardzo wysokie miejsce.
Składniki:
ok. 1,5 kg zielonej cukinii
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
duża szczypta suszonego majeranku
mała szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroję w słupki długości ok. 5-6 cm, szerokości ok. 1 cm. Przekładam je do miski i posypuję przyprawami, po czym porządnie mieszam dłońmi, by każdy kawałek był nimi pokryty. Rozgrzewam olej na głębokiej, dużej patelni i przekładam cukinie, mieszam i przykrywam patelnię. Smażę w ten sposób 3-4 minuty, by cukinia puściła sok, po czym zdejmuję pokrywkę i już bez niej, mieszając, smażę ok. 10 minut. Cukinia jest gotowa do jedzenia, gdy stanie się szklista. Podaję na gorąco z jogurtowym sosem czosnkowym.
Przepis autorski.
Składniki:
ok. 1,5 kg zielonej cukinii
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
duża szczypta suszonego majeranku
mała szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroję w słupki długości ok. 5-6 cm, szerokości ok. 1 cm. Przekładam je do miski i posypuję przyprawami, po czym porządnie mieszam dłońmi, by każdy kawałek był nimi pokryty. Rozgrzewam olej na głębokiej, dużej patelni i przekładam cukinie, mieszam i przykrywam patelnię. Smażę w ten sposób 3-4 minuty, by cukinia puściła sok, po czym zdejmuję pokrywkę i już bez niej, mieszając, smażę ok. 10 minut. Cukinia jest gotowa do jedzenia, gdy stanie się szklista. Podaję na gorąco z jogurtowym sosem czosnkowym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz