Szukaj na blogu

Barszcz ukraiński

To moja wersja barszczu, bo choć jadłam tę zupę  niezliczoną ilość razy, uwierzcie - nigdy nie szukałam na nią przepisu. Zresztą to chyba taka właśnie zupa, że można dodać do niej przeróżne warzywa, a i tak będzie pyszna. W mojej wersji jest bardzo gęsta i zawiesista.






Składniki:
2 duży kotlet z karkówki wieprzowej
3 średnie buraki
4 marchewki
10 średnich ziemniaków
po 20 strąków białej i zielonej fasolki szparagowej
pół małego selera + 2 łodygi z liśćmi
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
koperek
natka pietruszki
ok. 2 łyżek mąki pszennej
1 łyżka smalcu
ok. 2,5 l. wody
Przygotowanie:
  Do garnka wlewam wodę, wkładam kotlety, ziele angielskie i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, selera, buraki i marchewki. Strączki fasoli kroję na 2-3 cm kawałki (wcześniej odcinam końcówki), dodaję do garnka razem ze związanymi liśćmi selera. Wszystko gotuję na małym ogniu, aż warzywa  i mięso będą zupełnie miękkie. Dodaję posiekany czosnek i lekko podsmażoną na smalcu (drobno posiekaną) cebulę. Mięso rwę na kawałki, dodaję posiekane: koperek i pietruszkę. W pół szklanki płynu z garnka (przestudzonego) mieszam mąkę i wlewam tę zawiesinę do garnka, mieszam by zupa lekko zgęstniała. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger