Sałatka z jajkiem, pomidorem i ziemniakami
Taka sałatka jest sycąca, ale jednocześnie lekka, może być świetną przekąską- ale i obiadem, sprawdzi się zwłaszcza w upały.
Składniki:
3-4 równe, średniej wielkości młode ziemniaki
1-2 jajka
1-2 średnie pomidory
1 ogórek gruntowy
2 szalotki
świeża bazylia
Sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki gotuję w całości w lekko osolonej wodzie, jajka gotuję na twardo. Jeszcze ciepłe ziemniaki i jajka kroję w plastry. Pomidory kroję w bardzo cienkie plastry, podobnie ogórka i szalotki. Siekam drobno bazylię. Układam wszystkie warzywa i jajka na talerzu. Wszystkie składniki sosu mieszam dokładnie (najłatwiej zrobić to w zamkniętym słoiku), polewam sosem sałatkę. Całość oprószam pieprzem.
Przepis autorski.
Składniki:
3-4 równe, średniej wielkości młode ziemniaki
1-2 jajka
1-2 średnie pomidory
1 ogórek gruntowy
2 szalotki
świeża bazylia
Sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki gotuję w całości w lekko osolonej wodzie, jajka gotuję na twardo. Jeszcze ciepłe ziemniaki i jajka kroję w plastry. Pomidory kroję w bardzo cienkie plastry, podobnie ogórka i szalotki. Siekam drobno bazylię. Układam wszystkie warzywa i jajka na talerzu. Wszystkie składniki sosu mieszam dokładnie (najłatwiej zrobić to w zamkniętym słoiku), polewam sosem sałatkę. Całość oprószam pieprzem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz