Zupa z brokułów z kurczakiem, boczkiem, curry i bazylią
Zupa jest jak kawałek lata, bardzo esencjonalna i pełna smaków, które odkrywa się po kolei w każdej łyżce. Bardzo lubię takie zupy, na pół zmiksowane, ale także z kawałkami warzyw.
Składniki:
1 brokuł
3 marchewki
6-8 ziemniaków
10 liści bazylii
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 mały filet z kurczaka
6 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki startego sera typu parmezan
sporo zielonej pietruszki
sporo koperku
ok. 2 litry wody
2-3 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła dzielę na mniejsze części, przekładam do dużego garnka. Dodaję pokrojony w kawałki filet z kurczaka, obrane, pokrojone marchewki i ziemniaki, dolewam wodę i gotuję razem ok. 30 minut (do miękkości warzyw). Wyjmuję połowę warzyw i mięso, dodaję bazylię i wszystko miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładam mięso i warzywa w kawałkach z powrotem, dodaję ziele angielskie, posiekany czosnek i majeranek. Na oliwie smażę na rumiano pokrojony w cieniutkie paseczki boczek, wszystko dodaję do zupy. Dodaję posiekane pietruszkę i koperek (ilość wg uznania), doprawiam curry, solą i pieprzem. Gotuję 2-3 minuty, a na końcu dodaję ser.
Przepis autorski.
Składniki:
1 brokuł
3 marchewki
6-8 ziemniaków
10 liści bazylii
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 mały filet z kurczaka
6 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki startego sera typu parmezan
sporo zielonej pietruszki
sporo koperku
ok. 2 litry wody
2-3 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła dzielę na mniejsze części, przekładam do dużego garnka. Dodaję pokrojony w kawałki filet z kurczaka, obrane, pokrojone marchewki i ziemniaki, dolewam wodę i gotuję razem ok. 30 minut (do miękkości warzyw). Wyjmuję połowę warzyw i mięso, dodaję bazylię i wszystko miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładam mięso i warzywa w kawałkach z powrotem, dodaję ziele angielskie, posiekany czosnek i majeranek. Na oliwie smażę na rumiano pokrojony w cieniutkie paseczki boczek, wszystko dodaję do zupy. Dodaję posiekane pietruszkę i koperek (ilość wg uznania), doprawiam curry, solą i pieprzem. Gotuję 2-3 minuty, a na końcu dodaję ser.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz