Szukaj na blogu

Surówka z ogórka i rzodkiewki

   Zwracam dużą uwagę na wygląd potrawy. Znaczenie ma również sposób pokrojenia składników, tak jak poniżej w mojej surówce: ogórka i rzodkiewki pokroiłam na cieniutkie plasterki i po ułożeniu tworzą  ciekawą konstrukcję. Oczywiście również świetnie smakują :)


                 
               
Składniki:
1 niewielki ogórek
2-3 rzodkiewki
gałązki koperku
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól do smaku
Przygotowanie
 Ogórka kroję na 2-3 kawałki (długości rzodkiewki). Kroję go wzdłuż na cieniutkie plasterki (najłatwiej obieraczką do warzyw), podobnie rzodkiewki. Mieszam warzywa razem, oprószam pieprzem, układam w miseczkach. Śmietankę doprawiam do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą, polewam warzywa.  Całość oprószam koperkiem.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger