Bitki wieprzowe w sosie śmietanowym
Mięciutkie mięso z szynki wieprzowej uduszone z marchewką, cebulą i ziołami, w delikatnym, śmietanowym sosie.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
3 marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
400 g. śmietany do zup i sosów
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
suszony majeranek
sól, pieprz
duża szczypta ciemnego cukru
rozmaryn, kilka listków świeżej szałwii, kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na średniej wielkości kawałki grubości 1 cm, lekko je rozbijam. Oprószam solą, pieprzem i majerankiem, posypuję mąką i smażę pod uchyloną pokrywką. Warto to zrobić partiami. Mięso ma się tylko lekko zrumienić. Gdy całe jest podsmażone, dolewam na patelnię odrobinę wody, przykrywam ją całkowicie i duszę mięso do miękkości, uzupełniając wodę (ma jej być minimalna ilość). Gdy mięso jest miękkie, pozwalam wodzie odparować, a na patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną na małe kawałki marchew. Ewentualnie dolewam troszkę oleju. Podsmażam chwilę razem, by warzywa zmiękły, po czym dolewam śmietanę, dodaję cukier, czosnek i zioła. Doprawiam sos do smaku, duszę wszystko jeszcze 5-8 minut. Podaję z ziemniakami z wody.
Przepis autorski.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
3 marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
400 g. śmietany do zup i sosów
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
suszony majeranek
sól, pieprz
duża szczypta ciemnego cukru
rozmaryn, kilka listków świeżej szałwii, kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na średniej wielkości kawałki grubości 1 cm, lekko je rozbijam. Oprószam solą, pieprzem i majerankiem, posypuję mąką i smażę pod uchyloną pokrywką. Warto to zrobić partiami. Mięso ma się tylko lekko zrumienić. Gdy całe jest podsmażone, dolewam na patelnię odrobinę wody, przykrywam ją całkowicie i duszę mięso do miękkości, uzupełniając wodę (ma jej być minimalna ilość). Gdy mięso jest miękkie, pozwalam wodzie odparować, a na patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną na małe kawałki marchew. Ewentualnie dolewam troszkę oleju. Podsmażam chwilę razem, by warzywa zmiękły, po czym dolewam śmietanę, dodaję cukier, czosnek i zioła. Doprawiam sos do smaku, duszę wszystko jeszcze 5-8 minut. Podaję z ziemniakami z wody.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz