Ziemniaczki w papryce
Moje najukochańsze, najulubieńsze warzywo :) Ziemniaczki, kartofelki - absolutnie genialne, niepowtarzalne, dające nieskończoną moc możliwości.
Wymyśliłam dziś sobie taki oto sposób na ich podanie: mięciutkie wnętrze w paprykowej skórce pachnącej czosnkiem i szałwią. Są wspaniałe - po prostu kulinarny raj :)
Składniki:
ok. 1 kg młodych, małych ziemniaków
łodygi koperku
2 łyżki słodkiej, czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
kilkanaście listków świeżej szałwii
woda
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg koperku - do miękkości. Odcedzam je i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, chwilę podsmażam, starając się by zarumieniły się lekko z każdej strony. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szałwii i paprykę w proszku, poruszam patelnią by wszystkie ziemniaki pokryły się papryką. Smażę jeszcze do 5 minut na średnim ogniu, uwaga- papryka łatwo się przypala. Podaję na gorąco, albo jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym lub jogurtowym, albo jako dodatek do mięsa.
Przepis autorski.
Wymyśliłam dziś sobie taki oto sposób na ich podanie: mięciutkie wnętrze w paprykowej skórce pachnącej czosnkiem i szałwią. Są wspaniałe - po prostu kulinarny raj :)
Składniki:
ok. 1 kg młodych, małych ziemniaków
łodygi koperku
2 łyżki słodkiej, czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
kilkanaście listków świeżej szałwii
woda
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg koperku - do miękkości. Odcedzam je i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, chwilę podsmażam, starając się by zarumieniły się lekko z każdej strony. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szałwii i paprykę w proszku, poruszam patelnią by wszystkie ziemniaki pokryły się papryką. Smażę jeszcze do 5 minut na średnim ogniu, uwaga- papryka łatwo się przypala. Podaję na gorąco, albo jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym lub jogurtowym, albo jako dodatek do mięsa.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz