Sałatka ze śledzia z papryką i kardamonem
Jeśli komuś wydaje się dziwne połączenie śledzi z miodem, to uspokajam - jest go niewiele, tyle tylko by w trakcie smażenia skarmelizowały się lekko warzywa. Gdy wszystko się połączy to sałatka ma smak bardzo przyjemny, pikantny, słodko - ostry.
Składniki:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
4 szalotki
1/4 łyżeczki miodu
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 małe ziarno kardamonu
3 łyżki oleju
150 g. śledzi w oleju (typu matias)
Przygotowanie:
Papryki (bez gniazd nasiennych) kroję w paseczki,szalotki siekam w grube piórka - przesmażam je lekko z olejem na patelni, by cebula się zeszkliła. Lekko solę, dodaję miód, sporo pieprzu - na małym ogniu smażę ok. 8 minut, by warzywa się lekko skarmelizowały. Pod koniec smażenia dodaję roztarty w moździerzu kardamon. Odsączone z oleju śledzie kroję w duże kawałki, układam je na przemian z warzywami w słoiku, dolewam trochę oleju po śledziach. Pozostawiam sałatkę na 12 godzin w lodówce.
Przepis autorski.
Składniki:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
4 szalotki
1/4 łyżeczki miodu
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 małe ziarno kardamonu
3 łyżki oleju
150 g. śledzi w oleju (typu matias)
Przygotowanie:
Papryki (bez gniazd nasiennych) kroję w paseczki,szalotki siekam w grube piórka - przesmażam je lekko z olejem na patelni, by cebula się zeszkliła. Lekko solę, dodaję miód, sporo pieprzu - na małym ogniu smażę ok. 8 minut, by warzywa się lekko skarmelizowały. Pod koniec smażenia dodaję roztarty w moździerzu kardamon. Odsączone z oleju śledzie kroję w duże kawałki, układam je na przemian z warzywami w słoiku, dolewam trochę oleju po śledziach. Pozostawiam sałatkę na 12 godzin w lodówce.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz