Placki z twarożkiem i żółtą cukinią
Chociaż przypominają wyglądem placki ziemniaczane, w smaku bardzo się od nich różnią. Są tak delikatne, jakby w środku miały leciutki i aksamitny mus. Koniecznie spróbujcie, bo są pyszne!
Składniki na ok. 18-20 niewielkich placków:
1 średnia żółta cukinia
2 pełne łyżki gładkiego twarożku
2-3 łyżki mąki
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram (ze skórką) na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję twarożek i jajko, mieszam dokładnie, po czym dodaję mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Z przygotowanego ciasta od razu smażę niewielkie placuszki- z obu stron na złoty kolor.
Przepis autorski.
Składniki na ok. 18-20 niewielkich placków:
1 średnia żółta cukinia
2 pełne łyżki gładkiego twarożku
2-3 łyżki mąki
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Umytą cukinię ścieram (ze skórką) na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję twarożek i jajko, mieszam dokładnie, po czym dodaję mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Z przygotowanego ciasta od razu smażę niewielkie placuszki- z obu stron na złoty kolor.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz