Salaminka - pizza z salami i musztardą
Pyszne przekąski, pikantne i i wyraziste w smaku. Dużą rolę odgrywa tu musztarda - dodana zamiast sosu pomidorowego. Użyłam Sarepskiej z firmy Develey.
Składniki na 4 pizze średnicy ok. 15 cm:
1,5 szklanki mąki pszennej
20 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka majeranku
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
12 dużych plastry salami
1 pomidor
150 g. tartej mozzarelli
szczypiorek
musztarda sarepska, polecam Develey
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, miód, majeranek, sól i olej, dolewam wodę i zagniatam ciasto. Wyrabiam je 3-4 minuty, po czym dzielę na 4 części. Z każdej formuję płaski placek o średnicy ok. 15 cm, z lekko wyższymi brzegami. Układam je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem. Na każdy placek wyciskam musztardę, rozsmarowuję ją, posypuję solidnie startą mozzarellą. Układam po 3 plastry salami, na nie duży plaster pomidora. Całość znowu posypuję mozzarellą i grubo posiekanym szczypiorkiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 20-25 minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz