Sałatka z ogórków z lubczykiem (na zimę)
Bardzo lubię lubczyk, więc pomyślałam, by zrobić coś w rodzaju ogórkowej sałatki, właśnie z nim. W sałatce nie ma octu, za to jest papryczka chili, więc smak całości jest dość pikantny.
Szukacie innych pomysłów na ogórki?
Zajrzyjcie TUTAJ.
Proporcje:
1,5 kg ogórków gruntowych
2 łyżki soli
sporo świeżego kopru
4 duże ząbki czosnku
Zalewa:
3 szklanki wody
1 łyżka stołowa soli kamiennej
1,5 łyżka stołowa cukru
3-4 duże łodygi lubczyku
1 małą papryczka chili, bez pestek
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Dokładnie myję ogórki, po czym kroję je w grube plasterki ( ok. 1 cm) i przekładam do miski. Posypuję je solą, mieszam i odstawiam na 3 godziny (w międzyczasie mieszam). Następnie przekładam ogórki na sito i płuczę z soli. Na dno wyparzonych słoików (wyszły 4 po 400 g) wkładam po gałązce koperku, potem wypełniam słoik ogórkami, wciskam też po 1 przekrojonym ząbku czosnku. Przygotowuję zalewę: wodę zagotowuję z lubczykiem, solą, cukrem, papryczką i przyprawami, gotuję pod przykryciem 10 minut. Wart sprawdzić po kilku minutach, czy nie trzeba już wyjąć papryczki - w zależności od tego, jak pikantny lubimy smak. Gorącą zalewą wypełniam słoiki, mocno zakręcam, następnie pasteryzuję 10 minut. Odstawiam do góry dnem do wystygnięcia.
Szukacie innych pomysłów na ogórki?
Zajrzyjcie TUTAJ.
Proporcje:
1,5 kg ogórków gruntowych
2 łyżki soli
sporo świeżego kopru
4 duże ząbki czosnku
Zalewa:
3 szklanki wody
1 łyżka stołowa soli kamiennej
1,5 łyżka stołowa cukru
3-4 duże łodygi lubczyku
1 małą papryczka chili, bez pestek
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Dokładnie myję ogórki, po czym kroję je w grube plasterki ( ok. 1 cm) i przekładam do miski. Posypuję je solą, mieszam i odstawiam na 3 godziny (w międzyczasie mieszam). Następnie przekładam ogórki na sito i płuczę z soli. Na dno wyparzonych słoików (wyszły 4 po 400 g) wkładam po gałązce koperku, potem wypełniam słoik ogórkami, wciskam też po 1 przekrojonym ząbku czosnku. Przygotowuję zalewę: wodę zagotowuję z lubczykiem, solą, cukrem, papryczką i przyprawami, gotuję pod przykryciem 10 minut. Wart sprawdzić po kilku minutach, czy nie trzeba już wyjąć papryczki - w zależności od tego, jak pikantny lubimy smak. Gorącą zalewą wypełniam słoiki, mocno zakręcam, następnie pasteryzuję 10 minut. Odstawiam do góry dnem do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz