Kurczak gulaszowy
Kurczaka zrobiłam dziś gulaszowym sposobem - czyli lekko podsmażone mięso dusiłam do miękkości w sosie z cebulą, marchewką i ziołami. Wszystko na jednej patelni, bez zbędnego brudzenia innych naczyń.
Składniki:
1 kg podudzi z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
2 licie laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbków czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszony lubczyk
Przygotowanie:
Z kawałków mięsa usuwam skórę, oprószam je solą, pieprzem, majerankiem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i pod przykryciem obsmażam je z obu stron na delikatny rumiany kolor. Następnie na patelnię dokładam liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę (pokrojoną w półplasterki). Znów przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę wszystko ok. 10 minut, uważając żeby się nic nie przypaliło. Następnie dolewam wodę, dodaję posiekany czosnek i pokruszony lubczyk, doprawiam wszystko wstępnie do smaku. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz